Автор Петър Карабоев, Дневник Тя ще остави след себе си спорна

...
Автор Петър Карабоев, Дневник Тя ще остави след себе си спорна
Коментари Харесай

Политико за Габриел: Войник на партията, работата с нея е кошмар

Автор Петър Карабоев, " Дневник "

 

Тя ще остави след себе си противоречива известност на млад, динамичен комисар с същинска пристрастеност към софтуерния напредък, само че на която липсва тежест да прокарва дневния си ред и докарва личния състав си до ръба на нервозен срив.

Тя е изгубила 19 чиновници - почти колкото е един цялостен кабинет на еврокомисар - от 2019 година насам, като един чиновник назова екипа й " кабинет, в който непрестанно някой влиза или напуща ". Бивши чиновници споделиха, че тя ще натовари изключително доста личния състав си и ще ги помоли да се занимават с нейни персонални въпроси, несвързани с работата. Един от тях разказва времето им в кабинета като " призрачен сън ".

Това споделя " Политико " в просторен репортаж във връзка преместването на Мария Габриел от Брюксел в София като номинация на ГЕРБ-СДС за министър-председател на България.

Четирима публицисти са работили по нейния профил със заглавие " Войникът на партията " Мария Габриел се връща в България с багаж от Европейски Съюз " и подзаглавие " Стремейки се интензивно да стане министър-председател на България, комисарят по научните проучвания на Европейски Съюз има смесени достижения и известност в Брюксел ". (Комисията " Фон дер Лайен " встъпи в служба на 1 декември 2019 година, т.е. става дума за минали три години и половина от 5-годишен мандат.)

" Имате разнообразни видове комисари. Някои са млади, с положителни връзки. Те са " гладни " [за успех], окуражени са да напреднат в кариерата си и това от време на време ги изнервя ", сподели чиновник на равнище кабинет на Европейската комисия, който е изискал да остане неизвестен, с цел да може да приказва свободно.

Бивш член на нейния екип (в момента той е от 19 души, в това число асистенти и шофьори) споделя, че " тя се занимава с микромениджмънт, желае да ръководи и дребните процедурни въпроси, оставяйки прекомерно малко време за връзка с сътрудниците си комисари. " Тя упорства да знае всичко и не има вяра на никого. Тя желае да бъде копирана при приемането и изпращането на всеки мейл. "

Ето още цитати за маниера ѝ на работа:

Редовно е карала чиновниците да изтичат, с цел да й купят кока-кола и цигари. " В началото всичко изглеждаше добре, мислех, че ще си прекараме добре. Но по-късно се трансформира в призрачен сън. "


" Тя към момента се учи на самообладание " и би било добре да бъде " малко по-малко груба ".
Няколко души са напуснали работата си заради изтощеност и токсична работна среда, споделя чиновник на комисията, постоянно работил с нейния екип.


" Нейният потенциал на работа е извънреден спрямо другите. И тя чака от вас да работите доста старателно и да посветите цялото си време на работата си ", споделя различен някогашен член на нейния личен състав.

Според " Политико " номинирането на Габриел за министър-председател (тя би трябвало да получи през днешния ден в 15 часа мандат за сформиране на държавно управление - бел. ред.) може да помогне на Борисов, който ръководи българската политика повече от десетилетие, да излезе от много комплицирано състояние. " Бившият министър председател беше подложен на критика, че ръководи страната като мафиотска държава; последният удар върху лидерската му позиция пристигна, когато се появиха фотоси на нощното му шкафче, съдържащо пачки банкноти от 500 евро, златни кюлчета и револвер. "

След като изясняват за читателите си какъв брой заплетена е политическата обстановка в България, създателите на брюкселското издание споделят, че " интернационалният профил, който Габриел си построи като еврокомисар, може да убеди по-малко ангажираните съперници на партията на Борисов да се обединят зад нейната кандидатура ". Цитиран е и Николай Денков, показан от " Продължаваме промяната - Демократична България " като техен претендент за министър председател на кабинет на малцинството, в случай че те получат мандат за подобен:

" Тя има предпочитание в действителност да се включи в тези промени, за които се приказва. Но това, което се вижда, е, че хората към нея непрекъснато се пробват да ѝ приказват на ухо. "

Фразата " боец на партията " не е интерпретация на " Политико ", а откъс от изявление за Габриел от някогашен еврокомисар, който е работил с нея (вероятно се има поради съставът на комисията " Юнкер " - бел. ред.):

" Тя беше добър сътрудник, само че от време на време имах възприятието, че получава позициите си от друго място, изключително от ЕНП. Тя беше като боец на партията. "

Изданието изрежда в резюме кариерата ѝ през Европейския парламент и бракът ѝ през 2012 година с Франсоа Габриел, някогашен помощник на тогавашния ръководител на Европейската национална партия Жозеф Дол (той кумува на сватбата ѝ и е дълготраен покровител на Борисов), което ѝ дава достъп до партийни водачи от европейско равнище в страни като Германия, Франция и Италия. Тя към момента е един от зам.-председателите на ЕНП и получи утвърждение от Жан-Клод Юнкер (също авторитетен преди време член на ЕНП) като българска кандидатура. Юнкер ѝ повери европейската политика в цифровата сфера със задача да реформира и съживи този бранш на европейската стопанска система, мощно изоставащ от американските съперници и измъчен от дефицит на вложения и регулаторни спънки.

" Първата й година на работа беше с възходи и падения, споделиха източници, осведомени от вътрешната страна със протичащото се Брюксел по това време. Тя се бореше да осъществя проект за 415 милиарда евро, с цел да трансформира Европейски Съюз в световен софтуерен център. Известен триумф пристигна към края на мандата на комисията " Юнкер ", защото институциите на Европейски Съюз завършиха значимо софтуерно законодателство като Директивата за авторското право през 2019 година "

Урсула фон дер Лайен (...) я измести от цифровото досие към по-малко забележимия портфейл за нововъведения, проучвания, просвета и обучение. Оттогава тя управлява " Хоризонт Европа ", фондът на Европейски Съюз за проучвания и нововъведения на стойност 95,5 милиарда евро, наред с други неща. "

" Политико " разказва, че на новата си позиция тя пробва да се показва, в това число по софтуерни конференции, като " стартъп комисарят " на Европейски Съюз, само че ѝ се постанова да се конкурира за водещата позиция в тази сфера с французина Тиери Бретон. Той дава отговор за вътрешния пазар, в това число за въпросите на цифровизацията, и има впечатляващ корпоративен и управленчески профил:

2008-2019 - изпълнителен шеф на Atos, основаната в Безонс, Франция, европейска мултинационална група за осведомителни технологии, услуги и съвещания
2007-2008 - професор ( " Лидерство и корпоративна отчетност " ) в Харвард
2005-2007 - министър на стопанската система, финансите и индустрията на Франция
2002-2005 - основен изпълнителен шеф на France Telecom
1997-2002 - изпълнителен шеф на Thomson Multimedia.

Някои нейни политически начинания като разширението на Европейския съвет за нововъведения (EIC), капиталов фонд за започващи компании, заседнаха в бюрокрацията на Европейската комисия, за което критиците на Габриел я упрекват, че не й доближава политическа тежест, с цел да ги отблокира, написа още " Политико ".

Сред въпросите и проблемите, с които тя ще би трябвало да се оправя, съгласно изданието са още два. Първият е да убеди хората, че тя в действителност е задоволително българка. " Тя публично е основана в Западна Европа през по-голямата част от кариерата си и се бори с публичното мнение, че амбициозно е разменила българската си еднаквост с френска. "

 

Вторият е разказан от " Политико " по този начин: " Сега, до момента в който прекарва идващите дни в срещи с националните парламентарни групи, с цел да показа своите цели, Габриел ще би трябвало да ги убеди, че няма да бъде просто пионка за Борисов, чиято персонална власт е голяма. "

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР